Septembrie = Festivalul ‘George Enescu’ :)


ImageDin doi in doi ani, pentru toti muzicieni din Romania si din afara exista un eveniment special. Acel eveniment ia loc in Romania, in Septembrie, si se numeste ‘Festivalul George Enescu’. Nu stiu cati dintre voi ati auzit de acest festival, dar in ultima vreme tot mai multa lume a aflat de el, avand parte de o publicitate imensa. Asa ca m-am gandit ca ar fi bine sa va scriu si eu despre el.

Ce este Festivalul George Enescu? Este unul dintre cele mai mari evenimente de muzica din lume. Cu un prestigiu international, festivalul George Enescu reuneste, inca din 1958, unii dintre cei mai mare muzicieni pe scena Ateneului Roman si nu numai. Din doi in doi ani, timp de o luna, Enescu este amintit de artisti ca Maxim Vengerov, Hilary Hanh, Laura Aikin, Vadim Repin,Emanuel Ax s.a.m.d.

Anul acesta are loc editia cu numarul 21. Prestigioase orchestre se intalnesc in concerte fabuloase, mari violonisti, pianist si nu numai pasesc pe scena Ateneului Roman si incanta melomanii cu muzica lor. De asemenea, si in acest an se organizeaza concursul George Enescu, unde tineri muzicieni isi dau concurs pentru marele premiu.

Personal, cred ca Festivalul George Enescu este unul dintre cele mai frumoase evenimente pentru melomani si pentru instrumentisti. Mi-as dori sa pot fi acolo, dar, din pacate, distanta dintre Salonic si Bucuresti e cam mare. Sper, insa, ca intr-o zi sa cant pe scena alaturi de alti muzicieni si alaturi de o orchestra ca si London Philarmonic. Maybe one day…

Anul acesta este descries de organizatori ca si:

Ediţia a XXI-a a Festivalului Internaţional “George Enescu” (1-28 septembrie 2013) este una deosebită din cel puţin şase motive.

  1. Oferă un mix cultural unic, care îl pune în valoare pe compozitorul român George Enescu, alături de compozitori faimoși precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi şi Benjamin Britten (comemorați în acest an ), Arnold Schoenberg, Gustav Mahler, Ludwig van Beethoven etc.
  2. Creațiile lui George Enescu vor putea fi auzite la București în interpretarea unică a unor artiști și orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic sau Academy Saint Martin in the Fields.
  3. Programul ediției a XXI-a se ridică la nivelul evenimentelor internaționale de acest gen, consolidând poziția României ca gazdă a unuia din cele mai importante festivaluri din lume. Vor urca pe scena Festivalului unele din cele mai importante personalităţi ale muzicii clasice internaţionale, precum dirijorii Daniel Barenboim şi Mariss Jansons, pianiştii Radu Lupu, Murray Perahia, Pinchas Zuckerman, Maxim Vengerov şi Evgeny Kissin. Cunoscutul actor român Victor Rebengiuc va fi narator în cantata “Gurre-Lieder”, unde, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii George Enescu, va participa la realizarea unei producţii muzicale fără precedent.
  4. Vor veni pentru prima oară în România, cu ocazia ediţiei a XXI-a a Festivalului, formații și artiști precum: orchestra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin – care va prezenta Tetralogia lui Wagner, pentru întâia dată la București, în ultimii 50 de ani -, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic Of Russia, Harmonius Chamber Orchestra – Osaka, Camerata Salzburg, Vortice Dance Company şi celebrul actor John Malkovich, narator în spectacolul “Comedia Infernală. Confesiunile unui criminal în serie”, pus în scenă de Wiener Akademie.
  5. Ca o reconfirmare a valorii Festivalului, vor reveni pe scenele din România orchestre faimoase, prezente şi la ediţia precedentă, precum Royal Concertgebouw Amsterdam și Staatskapelle Berlin, Academia Santa Cecilia di Roma.
  6. De asemenea, în premieră, ediţia a XXI-a a Festivalului va fi însoţită de transformarea Bucureştiului într-un spaţiu magic, într-o capitală a creativităţii. Bucureştiul creativ este un proiect original, care va fi derulat în timpul Festivalului cu scopul de a arăta patrimoniul cultural, bucuria şi spiritul creativ al românilor.

În total, sunt programate peste 150 de evenimente culturale, care vor avea loc la București și în mai multe orașe din țară: Arad, Bacău, Braşov, Craiova, Cluj, Dorohoi, Iași, Oradea, Sibiu şi Timișoara

Din cate stiu, biletele au fost sold out cu mult inainte de inceperea evenimentelor. Adica acum cateva luni. Mi se pare o chestier extreme de graitoare. Inseamna ca romanii indragesc muzica clasica.

Mai sunt cateva ore pana la concertul de deschidere.concert ce va fi sustinut de orchestra

Mie imi pare rau ca cei de la TVR nu difuzeaza concertul lui Leonidas Kavakos (care e grec si e considerat unul dintre cei mai buni violonisti din lume), Maxim Vengerov,Hilary Hanh si Vadim Repin. Mi se pare o bataie de joc ca se difuzeaza atatea prostii la TV si evenimente ca si Festivalul Enescu nu au loc in grila. Ce sa mai, televiziunea romaneasca.

Exista cineva pe-aici care va merge la festival? 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s