Despre industria muzicala din zilele noastre


De cateva zile vreau sa scriu acest post, dar de-abia acum am avut timp si… inspiratie.

O stiti pe Lorde? Ea e motivul acestei postari. Si Nichole Cherry. Si multi altii.

Ieri seara ascultam muzica veche cu mama. Si mi-am dat seama cat de buna era muzica inainte. Pentru ca se gaseau numai oameni talentati. Iar ca sa fii faimos, iti trebuia mult talent, muzica buna, si un pic de noroc. Un contract nu se obtinea asa de usor. X Factor nu exista. YouTube nu exista. Existau doar radio-urile, talentul, inspiratia, si discurile. Si fanii adevarati.

In anii dinaintea anilor 2000 existau, pentru fiecare gen muzical, maxim 10 cantareti sau trupe bune. Whitney Houston, Michael Jackson, Bon Jovi, Pink Floyd, Queen si altii erau ascultati de toata lumea in vremea aia. Pentru ca erau talentati intr-adevar si au muncit pe branci sa ajunga unde au fost si unde inca sunt.

Acum? Justin Bieber, Selena Gomez, One Direction, Lorde, Demi Lovato, Miley Cyrus, Ariana Grande si multi alti adolescenti care au avut noroc sa aiba relatii si parinti prin industria muzicala. Sau pentru ca au prins pe YouTube. Sau pentru ca au prins la X Factor. Sau pentru ca au prins la publicul format din miliarde de adolescenti mai mult sau mai putin sinucigasi. Atentie, nu zic ca generatia noastra nu este talentata. Dimpotriva. Generatia noastra bubuie de talent. Numai ca unii dintre cantaretii faimosi din lumea asta ar trebui sa stea acasa si sa “predea” scena unor oameni cu adevarat talentati care au muncit cu greu si care merita sa fie unde sunt.

Ce trebuie sa faci acum ca sa ajungi faimos? Sa faci cover-uri. Sa te inscrii la X Factor. Sa fii frumusel. Sa ai relatii in industrie. Si un tata ca Billy Ray Cyrus.

Nu zic ca nu sunt talentati. Nu zic ca nu muncesc. Nu zic ca unii nu merita sa fie acolo. Dar in fiecare an apar cel putin 5 cantareti care ajung sa aiba un succes nebun. Si toti sunt adolescenti, cu studii mediocre de muzica. Inainte, ca sa fi putut fi numit ‘muzician’, iti trebuiau anii intregi de studii, o varsta mai inaintata de 20 si multa experienta. Si sa nu uitam de o chitara, de o voce buna si de putina charisma si intelgenta.

Ideea mea e ca mi se pare ca in zilele noastre se ajunge prea usor la faima. Mi se pare ca oricine isi pune in cap poate ajunge sa fie faimos, ori prin X Factor, ori prin YouTube. Sunt mult prea multe band-uri de cover, boy band-uri, cantareti in general. Inteleg ca timpurile se schimba si ca lumea evolueaza, dar intrebarea mea e: “Cati dintre astia, care sunt faimosi acum, chiar merita sa fie acolo? Cate talente mult mai mari sunt acasa si viseaza sa aiba un loc acolo?”. Atentie, nu zic ca (,) cantaretii preferati ai  nostrii sau ai vostrii nu sunt talentati. Doar ca ma intreb… cum de apar in fiecare an atat de multi si cum de ajung sa fie faimosi atat de usor? Ce ne-a adus 2013? James Arthur, Lorde (care a aparut din senin si care, daca te uiti la live-urile ei, nu e cea mai talentata persoana ever), The Vamps, Union J si probabil ca imi mai scapa cativa. Da, poate ca ascult si eu cateva melodii de la ei, dar inca ma calca putin pe nerv cand vad cat de usor ajung unii sa fie faimosi. Va aduceti aminte prin 2010 ca cine ajungea la 1.000.000 de vizualizari pe YouTube era extrem de bun. Acum, 1.000.000 de vizualizari se fac numai la 5 minute dupa lansare.

Repet, nu am nimic cu artistii din ziua de astazi! Ma intreb, totusi, de ce si cum apar cate 5 trupe/cantareti faimosi pe an?

*No hate!*

Advertisements

One thought on “Despre industria muzicala din zilele noastre

  1. Adevarul e ca si mie imi plac anumiti artisti din zilele noastre dar si eu am observat ca apar ca ciupercile dupa ploaie. Pur si simplu parca nu poti face fata si sa-i tii minte pe toti. Si sa fim seriosi… dintre toti cei nou aparuti, abia daca este 1 care intr-adevar are voce (prin asta ma refer la cantatul live, care la multi nu suna tocmai ok).
    Si hai sa zic, inteleg ca apar noutati, ca doar nu putem sa traim doar cu ce-a fost, viata merge inainte, nu? Dar problema este ca peste tot dai numai de cei noi, si de cei care au fost abia de se mai zic 2 vorbe. De ce? Asta este ce ma deranjeaza pe mine.
    Si hai sa mai zic ceva :)) (m-am pornit acum). Ma uitam de revelion la televizor si dadeam de anumite momente muzicale. La un moment dat am dat de o tipa de care nu mai auzisem in viata mea, nici la x factor, nici la vocea romaniei, nici la romanii au talent, si canta (de fapt, facea playback). Dar vocea ei, ce canta si cum canta, nu avea nimic special, diferit fata de ce mai ascultasem. Ei bine, ceea ce vreau sa subliniez cu exemplul asta, este ca in zilele noastre apar multi care canta la fel, nu au nimic care sa-i deosebeasca, ceva acolo in voce sau in stilul de a interpreta o melodie. Si este suparator. Ca sa nu mai mentionez de versuri, la astea numai spun nimic ca nu mai termin discutia :))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s