Jurnalul unei liceene – Impresii din liceu


A trecut mult timp de cand v-am impartasit amintiri sau impresii din liceu. Nu pentru ca nu as avea ceva de impartasit, ci pentru ca uneori am nevoie de ceva timp pentru a pregati un post care sa transmita ce vreau eu sa transmita. Calitate, nu cantitate. Asta e moto-ul meu. Prefer sa ma gandesc mai mult timp la subiectul pe care vreau sa il abordez si sa iasa ceva bun, decat sa scriu ceva incoerent.

Noua, elevilor din Grecia, ne-a mai ramas foarte putin din anul acest scolar. Cam o luna jumatate, fara vacanta de paste. Apoi avem examenele finale si s-a dus anul acesta. E un an bun, dar vreau sa se termine, pentru ca m-am plictisit si am obosit de aceiasi idioti in e. fiecare zi. Am avut parte de multe surprize, atat neplacute, cat si foarte placute. S-au intamplat multe lucruri care mi-au ramas in minte, dar nu vreau sa vi le povestesc pe toate.

Vreau, insa, sa vorbesc despre o parte neplacuta a liceului. Si anume, sistemul scolar. Mai exact, sistemul examenelor de final.

In Grecia, in ultimel luna din anul scolar, toti elevii de gimnaziu si de liceu dau examene finale la fiecare materie, in afara de gimanstica. Timp de o luna jumatate, in fiecare saptamana se dau cam doua examene, maxim trei. Examenele tin doua ore, iar apoi esti liber sa pleci, pana la urmatorul examen. Dupa ce se termina examenele, dupa vreo saptamana ies si rezultatele, care sunt afisate la scoala. Cine isi gaseste numele pe lista a trecut. Cine nu, trebuie sa isi dea corijenta (in cel mai bun caz) in Septembrie.

Examenele nu sunt diferite de tezele din Romania. Singura diferenta este ca examenele au loc exact ca si un BAC. Chiar daca ar trebui, eu personal nu ma tem deloc de aceste examene, spre deosebire de colegii mei, care asteapta examenele la fel ca un condamnat la moarte isi asteapta sentinta. Personal, nu vad ce este asa greu in aceste examene. Daca citesti toata materia pe parcursul anului, nu ar trebui sa ai nici o grija. Binentelesi, daca lasi materia pentru dimineata examenului, cred si eu ca iti este teama de aceste examene. Dar chiar si asa, nu este nimic prea greu.

Insa asta nu este chiar relevant. Ce este relavant sunt subiectele si cine face aceste subiecte.

La gimanziu, subiectele sunt facute de profesorii din scoala. Fiecare profesor care preda o anumita materie sa sfatuieste cu colegii lui care predau aceasi materie si impreuna fac subiectele pentru examene. Acelasi lucru se intampla si la liceu, pana anul trecut, cand ni s-a schimbat guvernul si s-au gandit ca ar trebui sa mai schimbe ceva si pe la liceu. Asa ca au decis sa implementeze un nou sistem de examene pentru liceu. Guvernatorii nostri s-au gandit ca la liceu sa se invete si mai mult decat se invata (si credeti-ma, se invata extrem de mult si inainte) si sa implementeze un nou sistem prin care jumatate dintre subiectele de la examene erau puse de profesori, iar cealalta jumatate era trimisa de Minister, in dimineata examenului. Asta se intampla la toate materiile.

Vreau sa luati in considerare ca ideea le-a venit in 2013, prin Februarie. In Mai 2013, elevii din clasa a zecea dadeau examenele cu noul sistem. Cati dintre acesti elevi au ramas corigenti? Mai bine de 50%. De ce? Pentru ca pentru a avea succes cu un astfel de sistem trebuie sa fii pregatit si sa poti face toata materia. Trebuie sa predai si sa inveti fiecare capitol, fiecare lectie, fiecare definitie si teorie s.a.m.d. Nici elevii, nici profesorii nu stiu ce le va pica la examene si ce vor trebui sa scrie. Asa ca, logic ni se pare tuturor sa (incerci) sa acoperi toata materia pana in Mai, cand incep examenele. Binenteles, din cauza ca anul trecut sistemul s-a schimbat in mijlocul semestrului doi, lucrul acesta a fost imposibil. Rezultatul ideilor dragilor nostri guvernati a fost catastrofal.

Cand am intrat la liceu, in Septembrie, inca din prima zi ni s-a vorbit de cat de grele vor fi exameniele. Toata lumea ne spunea cat de mult vom avea de invatat si cat de greu va fi. Subiectul principal, pentru trei luni asta a fost: examenele. Fiecare profesor se axa pe asta si incerca sa predea cat mai multa materie in cat mai putin timp. Stresul era mare, iar greutatile multe, mai ales ca unele materii le-am inceput prin Octombrie, din lipsa profesorilor.

Mi s-a parut bataie de joc, sincera sa fiu. Nu te poti juca asa cu viitorul unei intregi generatii. Nu poti sa te trezesti intr-o dimineata si sa te gandesti “Hm, ia sa le facem viata si mai grea, sa ii facem sa dea milioane intregi pe meditatii si sa ii facem sa isi rateze viitorul.” doar pentru ca tu de-abia ai intrat la guvernare si vrei sa iti arati ideea.

Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca nu se invata. Se alerga, pur si simplu, prin materie si nu se invata nimic foarte bine. Trebuia sa faci materia, ca sa te asiguri ca ai o sansa la examene.

Dupa cum cred ca stiti deja, acum o luna cred ni s-a schimbat iarasi guvernul. Ni-au fost promise multe schimbari inspre bine. Una dintre aceste schimbari a fost scoaterea sistemului de examenele de la liceu. Va puteti imagina ca noi toti l-am vrut pe Tsipras, in speranta ca liceul va deveni un pic mai usor.

Tsipras a iesit si s-a tinut de promisiune. Au scos acest sistem. Insa cum? Au anuntat asta la TV. Ne-am bucurat toti si, intr-adevar, liceul a devenit mai usor, pentru ca atat profesorii, cat si elevi au scapat de amenintarea examenelor atat de grele. Insa au primit scolile vreo hartie oficiala care sa le spuna care sunt urmatorii pasi? Care sa spuna in mod oficial ca da, sistemul de examene de anul trecut nu se mai aplica anul asta? Li s-a trimis materia? Nu. Binenteles ca nu. La mai putin de doua luni pana la examene, toate scolile asteapta instructiuni despre examene. Nu stim ce materie trebuie neaparat sa invatam, nu stim sigur cum vom da examenele. Ne bazam pe un anunt de la TV (oficial, ce-i drept) al ministrului de invatamant. Mai avem doua luni pana la examene si nu stim cum le vom da. Lucru care mi se pare din nou bataie de joc.

Cred ca orice guvern am avea, si-ar bate joc de invatamant. Este cel mai usor sa schimbi cateva lucruri la invatamant, doar pentru a-ti arata puterea si pentru a da impresia ca stii ce faci si ca te ocupi de viitorul cetatenilor tarii tale, fara a te gandi cum vor fi afectate vietile elevilor. Viitorul lor.

Pe mine asta ma uimeste. Ca nimeni nu se gandeste la viitorul nostru. Nimeni nu vede cat de tare se joaca cu noi, cu viitorul nostru si al tarii.Nimeni nu vede cat de tare ne afecteaza asta. Pentru ca da, ne afecteaza. In momentul in care nu stii cum si ce sa predai, va puteti imagina ca se pot intampla multe.

In fiecare zi speram la o schimbare. De fiecare data cand se schimba guvernul, speram ca va fi mai bine. Insa trebuie sa realizam ca niciodata nu ne va fi mai bine. Doar in momentul in care dorinta pentru bine va fi mai multa si mai apriga decat dorinta pentru putere vom avea o viata mai buna, iar asta nu se va intampla niciodata. Daca va uitat in jurul vostru cred ca asta este destul de clar. Oamenii vor fi intotdeauna insetati pentru putere. Trebuie sa invatam sa nu ne mai bazam pe vorbele unor mincinosi si sa ne luam viitorul in propriile maini, atat cat se poate.

Sper ca vom primi in curand un anunt oficial si ca vom sti ce sa facem. Pana atunci, ne luam fiecare cate o lanterna pentru ca vedea in intunericul ce guvernul il asterne peste vietile noastre.

Advertisements

2 thoughts on “Jurnalul unei liceene – Impresii din liceu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s