Schimbarea vine prin muncă


change

Toți așteptăm o schimbare. Fie una mică sau mare, încă din anii copilăriei vrem să se schimbe ceva. Poate că vorbim despre locul în care trăim, despre sistemul pe care suntem nevoiți să îl suportăm sau persoana care suntem. Orice ar fi, toți avem nevoie de o schimbare la un moment dat în viața noastră. Acest lucru este complet normal. Anormal ar fi să nu evoluăm și să rămânem în același stadiu tot timpul.

Problema este că schimbările rar se întâmplă. Vorbim atât de mult despre ele și le așteptăm atât de mult, dar ele vin atât de rar, încât ajungem să le considerăm miracole. Puțini realizăm că schimbarea vine din noi, din fiecare dintre noi, nu din afară. Poate suna ca o frază mult prea folosită, dar așa este. Schimbarea nu vine decât în momentul în care noi decidem să ne schimbăm pe noi înșine.

Este și normal, până la urmă. Fiecare om este echivalentul unei lumi diferite, iar lumea noastră este alcătuită din toate aceste lumi, din toți acești oameni la un loc. Pentru ca o schimbare majoră să aibă loc în lumea noastră, trebuie să începem de la noi, din lumile noastre micuțe, pe care ceilalți nu le înțeleg. Însă asta cere foarte multă muncă, multă determinare, ambiție și al naibii de multă răbdare.

Nimeni niciodată nu a avut ceva fără să fi muncit pentru acel lucru. Deși religia ne învață că trebuie să cerem și ni se va da, ați văzut voi vreodată un om care să fie fericit și să nu fi muncit al naibii de mult pentru asta? Până la urmă, fericirea este totul și acesta este scopul nostru în viață. Să fim fericiți. Fie singuri, fie cu altcineva, fericirea este scopul suprem. Dar ea nu vine de la sine. Trebuie să atingem fundul, locul cel mai josnic și mai întunecat, pentru a ne putea ridica. Cu forțe noi și cu lecții învățate pe propria piele.

Ideea mea este, deci, că trebuie să ne schimbăm pe noi înșine mai întâi, și apoi să încercăm să îi schimbăm pe ceilalți. Este important să încercăm măcar să fim cea mai bună versune a noastră. Dar asta este imposibil de la început, pentru că nimeni nu s-a născut deja învățat. Nimeni nu a știut de la început ce îi place să facă, ce nevoi dorințe și  vise are. Lucrurile acestea se descoperă pe parcurs, dar trebuie să vrei. Și trebuie să realizezi că fără durere și suferință nu vei realiza niciodată nimic. Ca să înveți cine ești, trebuie să încerci viața, să ai cât mai multe experiențe. Uneori experiențele dor, dar altfel este imposibil să înveți.

Dacă stai toată ziua pe canapea, te plângi că nu îți mai vezi genunchii de burtă și te rogi ca cineva să vină și să facă sport pentru tine, vei fi nefericit cu corpul tău pentru totdeauna. Dacă îți vine să plângi de fiecare dată când te duci la muncă, dar nu vrei să te rupi de ciudatul comfort pe care nefericirea ți-l aduce, îți vei urî job-ul toată viața. Dacă ești nemulțumit cu relația în care te găsești, pune punct acesteia, oricât de frică ți-ar fi să fii singur. Dar până la urmă, până nu rămâi singur, nu ai cum să înveți să trăiești singur. Pentru că toți rămânem singuri la un moment dat. Ne naștem singuri și murim singuri, asta e regula care domină lumea.change 2

Ca să fii fericit trebuie să ieși din zona ta de confort. Să te ții de promisiunile tale până când vor deveni obișnuință. Să nu te mai abați de la calea pe care vrei să o ții. Să fii tu, așa cum ți-ai dorit mereu să fii, așa cum ai știut mereu că poți fi. Fă sport, mănâncă mai sănătos, dormi mai bine, citește mai mult, scrie ce-ți trece prin cap, lasă-te de fumat, bea mai puțin, învață mai bine, distrează-te mai cu cap, lasă amintirile dureros de frumoase în urmă. Fă-o în fiecare zi, oricât de mult doare, până când nu vei mai depune efort pentru a avea toate aceste lucruri. Până când, practic, vor fi în sângele tău.

Schimbarea cere muncă, ambiție, pasiune, determinare, durere și suferință. Trebuie să cazi, să înjuri și să te ridici din nou. De o mie de ori, până când înveți cum să nu te mai împiedici. Dar dacă nu ne schimbăm, atunci care este rostul nostru pe Pământ? Dacă rămânem mereu la fel și nu evoluăm deloc, degeaba am trăit. Viața e un puzzle, pe care va trebui să îl rezolvăm și să îl stricăm de mii de ori până când vom găsi imaginea care ne place nouă, cea care ne face fericiți.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s