7 autori pe care vreau să îi citesc până termin liceul


Fiecare cititor are câțiva autori pe care pur și simplu vrea să îi citească cu disperare, dar nu ajunge niciodată să o facă. Există anumiți autori ale căror lucrări pur și simplu știi că trebuie să le citească cu orice preț. Eu, la rându-mi, am o listă cu câțiva autori pe care vreau de ani întregi să îi citesc, dar atunci când trebuie să îmi aleg o carte nouă de citit, întotdeauna îi trec cu vederea și îi las pe mai târziu.

Dacă mă cunoașteți vreun pic, știți cât de tare urăsc să amân lucrurile pe care trebuie sau vreau să le fac. Din neglijență sau din… lene, uneori mi se mai întâmplă și este unul dintre lucrurile pe care vreau să le elimin din viața mea. Am învățat că este foarte important să faci ce îți propui atunci când există dorința de a face acea acțiune. Mai târziu nu va avea nici același farmec și nici aceeași noimă. Iar viața este mai imprevizibilă decât credem noi, așa că trebuie să facem tot ce vrem cât mai repede posibil pentru a nu avea regrete mai târziu.

Tocmai datorită acestei ”teorii”, am hotărât să fac o listă cu toți autorii pe care vreau de mult să îi citesc și nu mai ajung să o fac. Mi-am propus, de asemenea, să citesc măcar o carte scrisă de fiecare autor din listă până la sfârșitul liceului, deci până în Iunie. Da, îmi dau seama că planul meu poate suna un pic greu de indeplinit, dar aceasta este și ideea. Nu mai vreau să las pentru mai târziu lucrurile pe care vreau să le fac acum. În plus, consider că autorii din lista mea trebuie citiți de oricine cât timp se află încă pe băncile liceului. Mai am câteva luni, deci mai bine m-aș apuca de treaba!

James Joyce
james-oyce

Dintotdeauna mi-am dorit să citesc Ulysses. Ceva la aceasta carte mă atrage ca un magnet, dar nu am avut încă ocazia să pun mâna pe ea. Am citit foarte multe păreri, câteva citate și consider că subiectul romanului este exact pe gustul meu. James Joyce este unul dintre autorii pe care țin neapărat să îi citesc pentru că îmi pot oferi o nouă viziune asupra lumii care mă înconjoară și pentru că ador scrisul lui. Deși nu am citit nici o lucrare completă scrisă de el, fragmentele și citatele peste care dau aproape în fiecare zi m-au convins.

Dan Brown

dan-brown-1

Dan Brown a fost un nume destul de des pronunțat în casa noastră. Fratele meu era ușor obsedat de el la un moment dat și, din fericire pentru mine, deține toate romanele scrise de el. Mereu am plănuit să îl citesc, dar de când am văzut Gioconda lui Da Vinci și m-a impresionat enorm, sunt disperată să citesc Codul lui Da Vinci. Romanul mi-a fost recomandat de câțiva prieteni și cred că voi găsi informații prețioase în el, de aceea și vreau să îl citesc.

John Steinbeck

john-steinbeck

John Steinbeck este un autor despre care am auzit foarte multe lucruri. Într-una dintre sesiunile mele de cumpărături (a.k.a. sesiune de cheltuit toți banii într-o librărie), am fost cât pe ce să cumpăr East of Eden, dar ceva m-a oprit. Am cumpărat până la urmă cartea din Paris și de atunci aștept cu nerăbdare să termin cu cărțile pentru recenzii pentru a o citi în sfârșit. Am citit câteva fragmente și sunt sigură că îmi va plăcea mult.

Jack Kerouac

jack-kerouac-2

Vreau să citesc On the road de ani întregi. La propriu. O am în bibliotecă de prin vara anului 2014 și de-atunci tot zic că o citesc. Deși consider că autorul abordează subiecte foarte interesante în cărțile lui și că este unul dintre scriitorii care a schimbat lumea literară, niciodată nu îmi vine în minte atunci când trebuie să îmi aleg o nouă carte. Dar gata, trebuie neapărat să o citesc când încă mai sunt liceană.

Franz Kafka

franz-kafka

Franz Kafka, un alt autor cu al cărui nume am crescut. Îl știu de când sunt mică din librării, de la frate-miu, de la mătușa mea, de peste tot. Dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că a fost primul autor mai ”serios” de care am aflat. Mereu mi-am dorit să îl citesc, dar am tot amânat, pe motiv că este prea ”dificil”. De câteva săptămâni găsesc citatele lui peste tot și cred că este un semn că trebuie să îmi iau inima în dinți în sfârșit și să mă apuc de romanele lui.

Umberto Eco

umberto-eco

Voi recunoaște că am aflat de Umberto Eco atunci când acesta a încetat din viață. Mi-aș fi dorit să fi aflat de el de mai de mult, pentru că sunt sigură că i-aș fi citit deja lucrările. Încerc de luni întregi să fac rost de Numele Trandafirului, dar se pare că este cam greu de găsit prin Grecia. Umberto îmi inspiră o atitudine romantică și boemă, iar citatele pe care le-am citit m-au convins că trebuie să îl citesc cât mai repede posibil.

Octavian Paler

octavian-paler

Dacă mătușa mea ar citi asta, ar fi foarte mândră. Ei, în caz că citește… Salut, nana!

Octavian Paler este autorul al căror cărți le vedeam în bibliotecă la mătușa mea de fiecare dată când o vizitam. Nu mă așteptam să vreau să îl citesc, dar mai crește omul și i se mai schimbă gusturile. Nu pot să nu includ și un scriitor român în această listă, iar Octavian Paler mi s-a părut perfect. Am citit câteva lucruri scrise de el și m-a convins. Trebuie să îl citesc.

Ei bine, dragilor, aceștia sunt autorii pe care vreau neapărat să îi citesc. Când mă gândesc la cărțile lor, am un ciudat sentiment că urmează să pornesc într-o aventură de neuitat. Sper cu adevărat că voi reuși să fac ce mi-am propus și că, atunci când voi ieși de pe porțile școlii pentru ultima dată, voi ști că am citit toți autorii de mai sus, printre alte câteva lucruri pe care mi le-am propus să le fac.

Voi ce autori v-ați dorit dintotdeauna să citiți, dar niciodată nu ați făcut-o?

 

Advertisements

2 thoughts on “7 autori pe care vreau să îi citesc până termin liceul

  1. Mare parte din ei vreau si eu sa ii citesc. Am citit de Franz Kafka “Metamorfoza si alte povestiri”. Mi-a placut mult volumul. Prima povestire, “Metamorfoza”, mi-a placut cel mai mult.
    Nu e chiar asa “dificil” Kafka. As spune ca este doar putin ciudat.
    Iti recomamd acest volum. E destul de scurt si se citeste repede. Sper sa iti placa si tie!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s