10 cărți pe care vreau neapărat să le citesc anul acesta


Așa cum v-am mai spus, îmi place să dedic primele zile din an listelor cu lucruri pe care vreau să le fac în anul ce tocmai a început. Deși nu cred că ar trebui să ne facem noi planuri numai în această perioadă, cu toții știm că luna Ianuarie ne dă un ciudat impuls de a face în sfârșit toate lucrurile la care visăm și o energie mult mai proaspătă, la care se adaugă odihna acumulată pe timpul vacanței de Crăciun.

Una dintre listele pe care le-am făcut astăzi este cea cu zece titluri pe care țin neapărat să le citesc anul acesta. Am câteva cărți pe care mereu zic că le voi citi, dar acum că le și dețin, nu mai am nici o scuză să le amân. Am luat o foaie de hârtie, mi-am deschis contul de Goodreads, cel de Amazon, și am ales 10 titluri pe care trebuie neapărat să le citesc anul acesta, iar hârtia mi-o voi lipi de ușa dulapului, pentru a o vedea mereu. Bineînțeles, am ales numai zece pentru că sunt sigură că voi avea o mulțime de cărți pentru recenzie de citit și timpul meu este limitat, așa că am ales un număr pe care să îl pot atinge cu ușurință.

Împărtășesc astăzi lista aceasta cu voi în caz că aveți nevoie de ceva inspirație. Sau, bineînțeles, mă puteți ajuta să aleg o carte dintre cele de mai de jos pentru a începe anul într-un mod bun.

Lista lui Schindler – Thomas Keneally

schindlers-list

Am vizionat filmul acum câțiva ani, fără a ști că este bazat pe cartea scrisă de Keneally. După ce am aflat, am pus imediat cartea pe listă, dar nu am putut-o cumpăra până săptămâna trecută. Acum o am în sfârțit pe Kindle și abia aștept să o citesc! Sunt absolut obsedată de povestea lui Schindler. Filmul m-a emoționat profund, iar soundtrack-ul este superb și, în același timp, una dintre piesele pe care vreau să le studiez anul acesta. Am de gând să citesc Lista lui Schindler imediat ce termin romanul pe care îl citesc acum și sper ca în curând să revin cu opinii pe blog.

The afterlife of Billy Fingers – Annie Kagan

the-afterlife-of-billy-fingers

O carte mai puțin populară, The afterlife of Billy Fingers mi-a fost recomandată și mai apoi oferită cadou de către Nely. Subiectul mă intrigă, mai ales pentru că este ceva ce nu am mai citit până acum. În plus, viața de apoi și reîncarnarea sunt două lucruri la care mă gândesc de foarte mult timp și sunt foarte curioasă să văd ce perspective îmi poate oferi cartea lui Kagan.

East of Eden – John Steinback

east-of-een

Am cumpărat East of Eden de la librăria Shakespeare& co. din Paris și cred că acesta este un motiv foarte bun pentru a citi cartea cât mai repede posibil. Nu neaparat datorită librăriei, ci pentru că este o modalitate bună, dar și constructivă de a rememora momentele atât de dragi mie pe care le-am trăit în acest oraș magic. Bineînțeles, motivul principal este autorul, de care am auzit foarte multe și pe care îl consider unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului 20. În plus, îmi plac foarte mult poveștile de genul celei din East of Eden și cred că mă voi îndrăgosti foarte repede de carte.

Ulysses – James Joyce

ulysses

Ulysses este ultima carte pe care am cumpărat-o în 2016 și o adevărată provocare pentru mine, datorită mărimii impresionante a acesteia. Vreau de mult timp să citesc ceva scris de James Joyce, iar Ulysses este un titlu pe care l-am auzit încă de pe vremea când eram mică și nu prea știam să citesc. Subiectul cărții mă atrage foarte mult și, chiar dacă va fi o provocare, sunt entuziasmată să o citesc.

Night – Elie Wiesel

night-elie-wiesel

Cu rușine voi recunoaște faptul că a trecut mult timp de la ultimul roman de război pe care l-am citit. În 2016 am citit destule cărți de acest gen, iar în ultima vreme deveniseră ușor plictisitoare. Însă acum mi-a revenit pofta de povești despre Holocaust, așa că nu aveam cum să nu includ și cartea lui Elie Wiesel în lista aceasta. O am de mult timp în vedere, dar nu am avut ocazia să citesc cartea până acum. Am auzit atât de multe despre ea, încât faptul că încă nu am citit-o este o rușine pentru mine.

Slaughterhouse-five – Kurt Vonnegut

slaughterhouse-five

Despre Kurt Vonnegut și Slaughterhouse-five am aflat destul de recent, însă de cum am citit descrierea cărții am știut că trebuie să o citesc. Sună absolut genial, iar citatele de Vonnegut pe care le-am găsit până acum m-au convins că este un scriitor foarte bun. În plus… cartea conține și un pic de război, așa că este logic să mă atragă.

All the light we cannot see – Anthony Doerr

all the light we cannot see

Vă vine să credeți că nu am citit încă acest roman? Nici mie! Am cumpărat cartea în vară, am început-o într-o zi pe plajă, însă nu eram în dispoziția de a o citi, așa că am lăsat-o pentru altă dată. Cartea a rămas unde am pus-o atunci, pe birou, lângă un teanc de cărți atât necitite, cât și citite și răscitite. Din puținul pe care l-am citit, am înțeles că este un roman foarte bun și chiar vreau să îl citesc cât mai repede posibil.

Chimista – Stephenie Meyer

chimista

Trecând la categoria ușoară, Chimista este un roman de care am fost intrigată încă de când am auzit că se va publica. În afara faptului că este scrisă de Meyer, cartea are o descriere destul de interesantă. Motivul principal pentru care vreau să o citesc, totuși, este curiozitatea mea de a vedea cum se descurcă Meyer fără vampiri și alte creaturi supranaturale. Acesta este primul roman al ei care nu are deloc elemente de science-fiction, așa că bineînțeles că trebuie să îl citesc!

Biblioteca sufletelor. Miss Peregrine 3 – Ransom Riggs

miss-peregrine-3-biblioteca-sufletelor-cover_big

Una dintre seriile mele preferate din 2016 a fost Miss Peregrine, iar volumul trei, apărut în 2016 în România, se află de mult timp pe wishlist-ul meu. Sunt extrem de curioasă să văd cum continuă povestea personajelor lui Riggs, de care îmi este dor într-un mod ușor ciudat. Sper să am ocazia să o citesc cât mai repede!

Night music – Jojo Moyes

night-music

Night music este o carte pe care o văd de ani întregi pe rafturile librăriei mele preferate. Nu am cumpărat-o până acum pentru că nu știam cine este Jojo Moyes și habar nu aveam că scrie atât de bine. Moyes a devenit unul dintre autorii mei preferați în 2016 și îi citesc fiecare roman cu bucurie. Deși am în plan să citesc toate romanele ei anul acesta, Night music se află pe această listă pentru că este o ”prioritate”. Este vorba despre prezența muzicii și a viorii în carte, o combinație care mie mi se pare perfectă și care întotdeauna mă face să mă simt mai bine.

Ei bine, cam așa arată planurile mele literare pentru 2017! Bineînțeles, nepunând la calcul toate cărțile pentru recenzie pe care sper să am ocazia să le citesc și toate noutățile care vor apărea pe parcursul anului. Un lucru este cert. Anul acesta mi-am propus să încerc să citesc mai multe cărți care să mă pună în dificultate și să mă facă să reflect mai mult asupra celor citite. Sper să reușesc!

Voi v-ați făcut un plan literar? Dacă da, aștept listele voastre în comentarii! De asemenea, dacă ați citit vreo una dintre cărțile de mai sus, nu ezitați să îmi lăsați opiniile și recomandările voastre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s